Abattoir blues

När jag ändå pratar om veganism. Det finns ett par saker jag har velat skriva ett tag. Nu gör jag det.

1. KAN ALLA SOM ÄTER FISK SLUTA KALLA SIG VEGETARIANER, TACK?
Nej, detta handlar inte om vem som ska ha ”rätt” att kalla sig vegetarian, som att det var en titel med status. Detta handlar om att ni som kallar er vegetarianer trots att ni äter fisk gör livet svårare för oss som är vegetarianer och veganer i den ”rätta bemärkelsen”, dvs INTE äter fisk. Det händer så fruktansvärt ofta att man får fisk serverat, medvetet eller omedvetet, för ”vegetarianer äter väl fisk ju?”. NEJ en vegetarian äter inte fisk. Jag vill inte tvingas vara den som känner mig jättebesvärlig när jag tvingas förklara att jag inte äter fisk, för fisk är faktiskt ett djur och det växer inte fisk på stora åkrar som bearbetas av skördetröska, nej, fisken är ett djur, och äter man djur är man inte vegetarian – it’s a fact. Det händer ofta och är tröttsamt och också besvärligt. Och äckligt de gånger man fått i sig nåt animaliskt skit av misstag, gömt inne i nån ingrediens av nån som dessutom ofta ställer sig helt oförstående till att man blir arg och ledsen för att ”men det är ju fisk, det är ju vegetariskt!”, idioter. Vilket får mig in på nummer två:

2. KAN ALLA RESTAURANGER SOM SERVERAR ”VEGETARISK MAT” SLUTA SERVERA ICKE-VEGETARISK MAT TILL VEGETARIANER?

Främst är det thailändska restauranger som gör just detta. Och jag vill verkligen varna. Godtrogen som man är, och naiv kanske, åt man förr gladeligen av den ”vegetariska” mat som fanns på menyn under ”Vegetariskt”. Tills det går upp för en att man i åratal förmodligen varje gång omedvetet fått i sig räkpasta (i curryblandningar, jättejättevanligt, i princip bara massaman curry som inte innehåller detta) och fisksås och allt möjligt äckligt som man ju, uppenbarligen (trodde man), inte alls vill ha som vegetarian eller vegan. Senast idag när jag och Martin skulle äta lunch var vi på två ställen för att kolla med dem vad deras ”dagens vegetariska” egentligen innehöll. Samma på båda ställena – nä det var ju både fisksås och räkpasta och förmodligen även ostronsås i den vegetariska. Jag blir faktiskt fruktansvärt upprörd och arg på sånt. Det är för fan inte vegetariskt. Idioter. Sluta skriv att det är vegetariskt om det inte är det!

(Det värsta var i somras när jag beställde min favorit, wokad tofu med grönsaker och cashewnötter, på Green Mango här i Malmö, och vant lade till ”men utan fisksås och utan ostronsås tack” eftersom jag nu bittert lärt mig att det är så man måste göra för att slippa dessa ovegetariska ingredienser som inte står med på menyn. Servitrisen svarar då: ”Men då kommer inte maten smaka nånting, för du får ingen chilipasta då”. Jag, lite förvånat/upprört, tänker ”men då får väl kocken göra så det smakar nåt då!” men sa istället ”jaha…? Men lägg i färsk chili då?”. Servitrisen: ”Nej det går inte det är fisksås i den”. Ehhhhhh.)

Så, det var det. Tack på förhand.

This entry was posted in Gäst hos verkligheten and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Abattoir blues

 1. bea says:

  till mig har nån sagt att det ÄR räkpasta i massaman curry, vad glad jag blir om så nu inte är fallet!

 2. bubbelbubbel says:

  Håller med. Jag hatar att jag ALLTID måste tillägga när jag sagt att jag vill ha vegetarisk mat ”alltså inget kött, ingen fisk” eller att alltid få frågan ”Äter du fisk?” när jag sagt att jag vill ha vegetariskt alternativ.

  Hur jävla svårt ska det va?

 3. Gisela says:

  Bea: det kan nog finnas anledning att kolla även en extra gång med Massaman curryn!

 4. Gisela says:

  Bubbelbubbel: ja det är ju löjligt hur svårt det ska behöva vara att fatta!

 5. Sol says:

  Håller med, det är sjukt frustrerande. Precis som bubbelbubbel så brukar jag alltid specificera vad det innebär att vara vegetarian genom att säga ”jag vill ha ett vegetariskt alternativ, d.v.s. inte fågel, fisk, eller skaldjur”.

  Nästa gång du besöker Stockholm rekommenderar jag varmt ett besök på den thailändska restaurangen Sabai Soong på Östermalm: http://www.sabai.se/sabai-soong
  Inte nog med att deras källarmatsal bjuder på underbar thaikitsch, dessutom är deras meny en dröm för oss vegetarianer! I den finns nämligen en sektion som heter ”Nästan vegetariskt” och som innehåller sådana rätter som vanliga thaiställen brukar benämna som vegetariska, d.v.s. med oystersås och räkpasta. Sedan finns sektionen ”Vegetariskt” som innehåller samma rätter, men med vegetarisk oystersås och ingen äcklig räkpasta! Heavenly!

 6. viigann says:

  Som vegan vill jag också bara stödja dessa två punkter.

 7. lolo says:

  Jag äter inte kött, men fisk. Har aldrig kallat mig själv vegetarian och blir också lite irriterad när folk som äter fisk kallar sig vegetarian.

 8. Mikael says:

  Ja, alltså jag kan bara skriva under. Är helt sjukt irriterad på den dåliga mat man får överallt. 1) Folk fattar inte vad en vegan är 2) folk lyssnar inte på vad man säger när man förklarar 3) man brukar ändå inte få någon vettig mat – bara det köttätarna äter fast utan kött 4) det kan ändå vara mjölksåser i och 5) man brukar inte få något fika. Allt detta enbart på grund av okunskap och illvilja. Man kan äta både nyttigt, gott, klimatsmart och etiskt som vegan, men en del restauranger är inte särskilt peppade på att hjälpa till.

 9. P says:

  Därför att det är fan så mycket enklare att vara någorlunda säker på att man inte får en kötträtt då.
  Man orkar ju inte säga ” jag äter allt, utom kött, fläsk, fågel och skaldjur men jag äter fisk.” varje gång man blir bortbjuden. Det åndå fler stavelser att säga ”..men jag äter fisk” (om man nu känner att man ställer till det för någon som inte kan laga vegetariskt) än att svara ”-Nej” på fiskfrågan. Sååå, jävla jobbigt kan det väl inte vara.

 10. Gisela says:

  P: Men, hur svårt är det att säga: ”Jag äter fisk men inte kött”?. Varje gång fiskätare kallar sig vegetarianer försvårar de för oss som absolut inte vill ha fisk på tallriken, och inte heller gömt inne i nån ingrediens!

 11. Gisela says:

  Mikael: Jag kan bara hålla med tillbaka.

 12. Hei :)
  Det er snart julebord på jobb, og som vegetarisk alternativ har jeg ordnet det slik at vi får Chana Masala (..de andre spiser pinnekjøtt).

  Det står på oppskrifta at det er en vegansk rett, men – …ER den det?
  Oppskrift: http://veg-veg.no/mat/middag/chana_masala

  (Jeg er ikke vegetarianer eller veganer selv, men jeg kommer nok til å heller spise Chana Masala enn pinnekjøtt.)

 13. Gisela says:

  Stine K: Ja, den ser ju helt vegetarisk ut ju!

 14. Gisela says:

  Sol: Bra grej!! Men, ändå kan jag inte låta bli att tänka: Jaha, är detta det enda stället som har fattat…

 15. Annica says:

  P: Bara för att något är enkelt är det inte automatiskt rätt.
  Om du inte har konstant ont i halsen skadar de stavelserna nog inte dig (du kan få spara in på ordet ”fläsk”, det ingår traditionellt i begreppet ”kött” skulle jag tro).
  Att säga att jag är vegetarian ”och inte äter fisk” är för mig som att säga att jag är flicka ”och inte en pojke”. Eller att jag är arbetslös ”och inte har något jobb”.

  I övrigt så svarar jag alltid när jag blir bjuden på mat av t ex jobbet med en mening av typen ”ja, jag är ju fortfarande en glad vegetarian, i mitt fall betyder det att jag inte äter kött eller fisk men gärna ägg, ost, mjölk etc”. (Och ja, jag är medveten om att jag därmed är lakto-ovo-vegetarian men det vet inte mina trevliga men köttälskande medarbetare vad det innebär.)

 16. Lina says:

  Väl rutet! Är även lite inne på Annicas spår för jag vill att begreppet vegetarian och vad det innebär ska vara klart och tydligt av två anledningar: 1. jag vill slippa få i mig fisk eller liknande av misstag och 2. att vara vegetarian är ett oerhört viktigt ställningstagande för mig och jag vill att det ska vara helt givet att jag inte äter djur när jag säger att jag är vegetarian. Vill inte för hundrade gången behöva förklara vad det betyder när jag blir bortbjuden eller ska ut och äta med jobbet eller liknande. Eller få förvånade reaktioner när jag återigen säger ”Nej, jag äter inte heller fisk och skaldjur” och ler och håller god min. Åh, så himla himla less på det!

  Angående din punkt 2 så måste jag säga tack för ögonöppnaren, för jag har verkligen inte funderat ett smack på just thaimat på restaurang! Fattar faktiskt inte alls varför; i mataffären kollar jag ju jämt innehållsförteckning på olika thaikryddmixar osv. Men jag har väl som du skriver tagit för givet att maten är helvegetarisk när det står så! Crap!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>