”Vem är mannen i ert förhållande?”

Ovanstående är ett så dumt, så dumt uttalande jag hört en random idiot slänga ur sig om ett par lesbiska vänner en gång.

En annan (fast relaterad) sak:

Lesbiska brudpar från Strössel och annat. Jag ser att de finns och tänker förstås ”Ja! Vad bra att de även har gay-brudpar i lager!” men sen tänker jag genast ”MEN varför måste ena kvinnan nödvändigtvis vara butch medan den andra är femme?” Notera gärna att kvinnan längst till höger har loafers (vem har loafers förutom medelålders män? Ok där var jag fördomsfull, bjuder på den). Men framför allt det traditionellt manliga utseendet på den ena av de två kvinnorna som stör mig lite. Och att det är butchen som för i valsen, precis som mannen annars gör.

Inte så speciellt queer att spinna vidare på heteronormen och liksom forcera ner det bortomnormativa i en mall som är lite lite mer normal.

Nå. Bättre förstås detta, än på t ex Panduro där brudparen inte bara är ohyggligt kitschiga (på det dåliga sättet) utan förstås 100% straight.

(Och samtliga, gay såväl som straight, var de vita i hyn som snö.)

Nog om detta idag, nu ska jag äta tofu.

This entry was posted in På tal om ingenting and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to ”Vem är mannen i ert förhållande?”

 1. w says:

  hur skulle det sett ut då, för att du skulle vara nöjd? alla skulle vara könlösa och halvbruna? vad som finns tillgängligt på marknaden speglar efterfrågan snarare än värderingar och ljushyade straighta människor är överrepresenterade i det här landet.

  f ö finns det ofta en ”man” och en ”kvinna” i homosexuella förhållande i fråga om roller, det är lätt att se. att sen frågan kanske är lite oförskämd är en annan sak.

 2. Gisela says:

  W: Ja du, hur skulle det se ut? Jag vet inte. Så lite stereotypt som möjligt förstås. Jag gjorde en gång en egen, där jag skapade personerna som faktiskt gifte sig i miniatyr. Vill man köpa två figurer får man det nog svårt om man ska bli 100% nöjd, något annat påstår jag inte. Men jag håller inte med om att lesbiska förhållanden ser ut som du säger. De som gör det, tror jag, har valt det medvetet eller undermedvetet för att samhället förväntar sig att det ska vara så. För att det finns en heteronorm. Det är lättare att bli accepterad som homo om man glider in på heterospåret i fråga om utseende, könsroller etc. Det är min erfarenhet, och den delar jag med många i min närhet.

 3. Gisela says:

  Ps. Då homosexuella inte fått gifta sig i detta land speciellt länge är det nog irrelevant att hävda att det är den lilla efterfrågans fel att det inte finns ok homopar till tårtan i handeln.

 4. w says:

  accepterad i vilket avseende? är det en mänsklig rättighet att bli accepterad av alla? är det en mänsklig rättighet att få sin livsstil godkänd i ett religiöst sammanhang? kyrkans roll rent historiskt har ju varit att tala om för människor hur de ska leva, inte tvärtom.

  men det där är en evighetsdiskussion, det som gör mig mest nyfiken är hurvida du anser att kön är en social konstruktion? om så, borde du ju rimligtvis också ha svar på vad människan faktiskt ÄR, i grund och botten? det vill jag gärna veta också nämligen, så nu håller jag tummarna här.

 5. Gisela says:

  W: Ja, genus är i allra högsta grad en social konstruktion. Men varför jag ska kunna svara på vad människan ”ÄR” vet jag inte.

 6. Anonym says:

  tja, hur kan man veta att en könsroll är en konstruktion utan en fast utgångspunkt? vad exakt avviker vi ifrån genom att gå in i könsroller?

 7. w says:

  jag som är anonym ovan, glömde skriva namn.

 8. Gisela says:

  W: Till exempel för att könsroller har förändrats genom tiden och sett olika ut i olika kulturer?

 9. u says:

  Get a room!

 10. Pernilla says:

  Jag ställde samma fråga till mina lesbiska vänner, varför det ofta finns så många ”butcha” tjejer vilket hon inte riktigt kunde svara på men hon sa faktiskt att det var en väldigt straight fråga.

 11. Mirjam says:

  Läser kommentaren här över: ”f ö finns det ofta en ”man” och en ”kvinna” i homosexuella förhållande i fråga om roller, det är lätt att se. att sen frågan kanske är lite oförskämd är en annan sak.”

  Det handlar inte bara om att det inte är pk att säga sanningen, för det är ingen sanning, det är en vinklad betraktelse. Tror många tror att lesbiska par ofta har en som är ”mannen” i förhållandet och mer butch för att dom inte ens ser de andra paren på stan som par utan tänker att där går två tjejkompisar. Folk utgår alltid från att jag är hetero och man säger att man har flickvän utgår dom istället från att jag är bi. Samma gäller för henne. Vi måste alltså se sjukt straighta ut. Men även där vill folk även hitta en man i förhållandet för att det ska passa in i den heteronormativa ordningen. Jag har aldrig varit ihop med en kvinna som varit mer eller mindre man än mig. Vi är ju brudar?

 12. Alinea says:

  Tycker också att brudparen är lite fåniga… men då vill jag också säga att bröllop och äktenskap i ”den kristna meningen” också är väldigt normativa och konservativt västerländska. Kanske skulle vi ha tårtfigurer med 3 eller flera personer? Och varför valsar brudparet när man kan dansa samba? Min poäng med detta, Gisela, är att det där med folk som vill ha ett bröllop, med en tårta och med små figurer på kanske generellt tillhör en viss målgrupp och kanske därför också är lite heteronormativa och ”traditionella”, stereotypa osv. Utan att värdera dessa som bättre/sämre. Jag bara menar att någon som jag, som är ändå är straight skulle inte ha ett traditionellt bröllop någonsin. Jag tror inte att dom som tillverkade figurerna själva är dom mest queeriga personerna som finns, utan folk som har tänkt på utbud och efterfrågan. Och då tjänar man mindre pengar på att ha en brudtrio bestående av tre kvinnor som lever relationsanarkistiskt.

 13. K says:

  Är det någon som frågar ett bögpar vem som är kvinnan i förhållandet?

  Om man nu ska va så jävla fördomsfull och stereotyp så borde borde bög-brud-parets kille ha en klänning med volanger och en fjädrig boa runt halsen.

 14. K says:

  Det hade räckt att skriva ”borde” en gång”:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>